5 причини да се оперирате за херния

Наличието на херния, независимо дали тя е ингвинална, около пъпа или на друго място по коремната стена е състояние което рано или късно изисква оперативно лечение.

В следващите няколко реда ще Ви дам 5 основни причини да не изчаквате прекалено дълго, докато се решите за операция:

1. Хернията може да се заклещи.

Самото заболяване „херния“ означава наличие на отвор някъде по коремната стена, през който могат и навлизат коремни органи.

Когато в херниалният отвор навлезе черво, при рязко движение, вдигане на тежест или дори кашляне въпросният отвор се стеснява. Нарушава се кръвоснабдяването на червото. Образува се оток и то повече не може да се върне обратно. С течение на времето (няколко часа) отока се увеличава, кръвоснабдяването спира и стената на червото некротизира.

Заклещена херния - схема
Заклещване на херния

Тогава се поучава перитонит – спешно състояние, застрашаващо живота ако не се оперира веднага.

В ранните стадии имаме друго спешно състояние – илеус, или запушване на червата.

Течността, която нормално протича през отвора на червото не може да премине напред. Червата преди стопа се опитват да го преодолеят чрез засилена перисталтика.

Това води до болки в корема, подуване, поява на гадене и повръщане.

2. Хернията става все по – голяма с течение на времето.

Както казах по – горе наличието на отвор на коремната стена е причина там да се образува херния. Това заболяване често се свързва с предразположеност към слабост на съединителната тъкан.

Колкото повече чакате, толкова налягането в коремната кухина натиска херниалният отвор и той започва да се разширява. Все повече коремни органи навлизат вътре. Били сме свидетели на хернии, при които половината от тънките черва се намират в херниалният сак на пациента. Това променя структурата на корема и нарушава функцията на органите в него.

Виж тук – Безкръвно оперативно лечение на херния

3. Образуват се сраствания.

При продължително съществуване на херния, навлизащите коремни органи в нея е възможно да сраснат към херниалният сак. Това е свързано с постоянното усещане за „придърпване“, съпроводено с болка.

Оперативното лечение в този случай е по – трудно и невинаги е възможно с т.нар. безкръвна техника.

4. При големи размери хернията започва да пречи на нормалният начин на живот.

Постоянното подуване в областта на хернията и страхът да не се заклещи кара пациентите много често да концентрират вниманието си върху този проблем. Това нарушава качеството им на живот.

Налага се постоянно „наместване“ на хернията, ограничаване на физическата активност. Дори се възпрепятства нормалното ходене на плаж през летните сезони.

5. Няма намерено друго ефективно лечение, освен оперативното.

Носенето на всякакъв вид колани не води до трайно излекуване. Напротив – увеличава се риска от образуване на сраствания в областта.

Коланът е временно решение за пациенти, които са противопоказани за оперативна интервенция при повишен риск.

Приема на всякакъв вид „билки“ или дори медикаменти е безполезен при наличието на херния.

Ширещото се мнение, че чрез спорт ще заздравим коремната стена също не води до намаляване на хернията, а напротив – тя дори се увеличава.

Затова всички водещи специалисти съветват: оперирайте вашата херния рано след диагностицирането й.

Виж тук – метод на безкръвна операция без навлизане в корема

Дългото изчакване крие повече рискове при оперативното лечение.

А до такова рано или късно се стига.

1 thought on “5 причини да се оперирате за херния

  1. Имам подобни симптоми, рязка болка при внезапно усилие или пулсираща в някои моменти. Опериран съм в миналото и от двете страни от апандисит и херния, а последно бях опериран при Вас във втора хирургия поради хемангиом в стомаха. Ходих при хирург в кварталната поликниника, опипа мястото и каза, че това било фиброзна тъкан от старата операция, която се опъвала поради наддадедните килограми след операцията заради хемангиома! Човека може и да е прав, но поради продължаващите симптоми имам съмнения дали е точно така. Какви изследвания /освен опипване с пръсти/ бихте препоръчали, за да съм наясно какво е състоянието ми?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *