Лапароскопска лява хемиколектомия

Лява хемиколетомия

Лапароскопска лява хемиколектомия

Няколко думи за методиката: 

Показания: най – честата причина за извършване на тази операция е тумор на низходящата част на дебелото черво или тумор на лиеналната флексура. Наличието на туморно образувание изисква спешна консултация с хирург онколог за определяне на последователността от лечение. Заболяванията в ранен стадий и лекувани по съвременен начин дават по – добър шанс за дългогодишна преживяемост.

Човек може съвсем скопойно да живее без част от дебелото си черво.

Забавянето на диагнозата и изчакването на оперативното лечение намаляват шансовете на пациента за добър терапевтичен резултат.

Най – честите симптоми, насочващи към това заболяване са: нарушаване на ритъма на дефекации (редуване на запек и диария), подуване на корема и болка в лявата част на корема! Друг насочващ симптом е наличието на тъмна кръв, примесена в изпражненията.

Какво представлява процедурата: Операцията се извършва под обща анестезия. Представлява премахване на част от напречното черво и цялото низходящо дебело черво през 4 или 5 отвора на корема.

Възстановяването на пасажа се извършва с анастомоза между двата края на дебелото черво, най – често край към край. За извършването на манипулацията изцяло лапароскопски са необходими ушиватели, като броят им често е индивидуален.

Престой в болница – от 4 до 8 дни

Времетраене на операцията – от 1 час до 3 часа при усложнени форми

Предимства на техниката – значително по – малко болка, минимални разрези по тялото, по – малък процент постоперативни хернии, бързо възстановяване