Ракът на дебелото черво – стигма или болест, с която можем да се преборим?

Ракът на дебелото черво е все по – често срещано заболяване при хората в нашите географски ширини.

За рискови фактори се посочват неправилното хранене, липсата на фибри в храната, наследствени фактори, използването на прибори с тефлоново покритие.

Доказано е, че някои предракови състояния са с повишен риск на малигненост.

Това са аденоматозните полипи, тубуловилозните полипи на дебелото черво, болестта на Крон, хроничният улцерозен колит, фамилната аденополипоза.

Какво да направим когато някой е поставил тази диагноза?

Първото необходимо нещо  да запазите спокойствие и да предприемете мерки към уточняване на най – правилния подход за лечение.

Преди да се стигне до операция е необходимо да се направи правилното определяне на стадия  на заболяването.

Това включва:

  1. Адекватна хистологична диагноза
  2. Да се определи размера и разположението на това заболяване в дебелото черво.
  3. Да се установи има ли съмнения зa далечни разсейки. Най – честата такава локализация е черният дроб, поради спецификата на оттичане на венозната кръв от тънките и дебелото черво.
  4. Консултиращият онколог че прецени има ли необходимост от предоперативна лъчетерапия (за тумори в ректума) или започването на предоперативна химиотерапия.
  5. Да се определи план на лечение.

Тогава може да се премине към оперативното лечение.

Много пациенти се питат „Мога ли да се оперирам лапароскопски?“

Вече в научната литература се натрупаха достатъчно данни за еднакви следопертивни резултати при двата вида операции . Тук правим уточнението, че лапароскопска операция е показна при все още малки размери на тумора (без да излиза от стената на червото) и при липса на далечни метастази.

Предимства на техниката – значително по – малко болка, минимални разрези по тялото, по – малък процент постоперативни хернии, бързо възстановяване.

За видове лапароскопски операции вижте тук.

Класическата операция  разрез също е опция и вашият хирург ще препоръча кой метод е по – добър за Вас след индивидуална преценка.

В световен мащаб за да се подобри лечението на това социално – значимо заболяване се предприемат профилактични мерки за установяване на евентуални туморни формации в ранен стадий.

Може би най – адекватния метод за това е т.нар. фиброколоноскопия – изследване, с което се оглежда лигавицата на дебелото черво за наличие на полипи, туболовилозни аденоми или ракови образувания

Препоръчва се след 45 г. възраст всеки един човек да си направи фиброколоноскопия.

Какви са резултатите – при ранно откриване на тумор на дебелото черво (преди още да е дал оплаквания) се постига много висок процент на „излекуване“ и дори не се налага провеждане на следопертивна химиотерапия.

Можете да се разминете само с операция и то лапароскопска и да продължите своя нормален ритъмна живот, като се следите на определен период от време.

Затова специалистите препоръчват – следете вашето състояние!

За да можете да предотвратите някои опасни заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *